Meer informatie: Waarom ben ik kinder- en jeugdtherapeut? / Voor wie ben ik? Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor jeugd van 12 tot en met 18 jaar (zie onderaan). / Wat gaan we doen / Waar doen we dat /
Wat vertellen we aan je ouders / Hoe lang kom je / JEUGD

 

Waarom ben ik kinder- en jeugdtherapeut?

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik zelf een kind was en hoe ik dat vond.
Er was iets wat ik heel gek vond en dat was dat grote mensen vaak doen alsof je als kind minder bent dan een volwassene. Net alsof niemand in de gaten had dat ik ook heel goed kon nadenken en voelen. Ik was daar wel verdrietig over, maar ik kon het niet goed vertellen. Ik wilde het als ik later groot was in ieder geval anders doen. Dat heb ik heel goed onthouden en daarom ben kindertherapeut geworden.
En toen werd ik vanzelf ook jeugdtherapeut, want zelfs als je al ouder bent dan 12 jaar weten volwassenen soms niet hoe ze je kunnen begrijpen.

 

Voor wie ben ik?
Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Voor jeugd van 12 tot en met 18 jaar (zie onderaan).

Als kindertherapeut ga ik samen met jou op zoek naar een oplossing voor iets wat je moeilijk vindt, iets wat niet zo leuk is.
Soms is dat iets wat je moeilijk vindt in jezelf, bijvoorbeeld dat je vaak boos bent, of juist heel verlegen.
Of je hebt problemen met je gedrag, dat je zomaar een ander kind gaat slaan, of dat je je niet aan de regels kunt houden, of zo. Vaak wil je eigenlijk helemaal niet doen wat je doet, maar je doet het toch.
Het kan ook zijn dat je iets heel verdrietigs hebt meegemaakt en niet weet hoe je daarmee om moeten gaan.
Soms gaat het niet goed op school en soms niet bij je thuis. En soms lijkt het wel of het overal niet fijn gaat!
En zo kan er van alles zijn waar je in je eentje niet uitkomt en dan gaan we dus samen zoeken naar de oplossing, want jij weet zelf het beste wat er aan de hand is, je weet ook het beste wat een goeie oplossing is en je kunt het ook nog eens heel goed zelf oplossen. Ik ben er eigenlijk alleen maar om jou een beetje op weg te helpen.

 

Wat is therapie?

Therapie is hulp bij een probleem waar je in je eentje niet uitkomt. En wat ook niet met je ouders of een andere volwassene is op te lossen.
 

Wat gaan we doen?

We gaan dus samen op zoek. Tenminste als jij dat wilt, want het gaat om jou, dus we gaan niet iets doen wat jij niet wilt. Vaak gaan we spelen, ik heb echt van alles in de praktijk om mee te spelen! En soms doen we speciale spel-dingen om te kijken of we zo de oplossing vinden. En ik stel vragen en ik luister. Eigenlijk maken we samen een hele nieuwe therapie helemaal speciaal voor jou.

 

Waar doen we dat en hoe lang kom je?

In de praktijkruimte zoals je hieronder op de foto ziet. Er is voor iedereen altijd wel iets te vinden, van knuffels tot een dartbord en van lego tot klei en van alles er tussen in.
Per keer 1 uur en net zoveel keer tot jij weet dat het zo goed is. Meestal is dat tussen de 7 en 15 keer.

 

Wat vertellen we aan je ouders?

Alleen dat wat jij wilt. Dat betekent dat ik alleen iets aan je ouders vertel als jij het er mee eens bent. En als jij zelf iets kunt en wilt vertellen aan je ouders of iemand anders, dan vertel je het natuurlijk zelf. Ik ga steeds, nadat je vier of vijf keer bij me bent geweest, met je ouders praten.

 

Jeugd

Als je twaalf jaar of ouder bent, tot en met 18 jaar, kun je ook bij mij komen. Vanaf 16 jaar hoef ik je ouders niks meer te vertellen. Tot die tijd ben je gelijkwaardig gesprekspartner.
We gaan samen op zoek naar een oplossing voor datgene waarvoor je komt. Dat doen we door te praten, maar ik gebruik ook verschillende materialen en technieken waarmee het soms gemakkelijker is te begrijpen wat je probleem is en hoe je het wilt oplossen.
We hebben een heel andere relatie dan je met je ouders of je mentor hebt. Tenminste, meestal is dat zo. Ik heb in ieder geval niks over je te zeggen, je bent er voor jezelf.
Ik heb maar één praktijkruimte, dus we zitten wel een beetje tussen het speelgoed, maar je hoeft niet op de grond of op een klein krukje te zitten, ik heb een lekkere bank.
Je komt steeds een uur, meestal een tijdje iedere week en als je er aan toe bent kan er langer tussen zitten.
Totdat je 16 jaar bent praat ik ook regelmatig met je ouders, waarbij je zelf aanwezig kunt zijn en aangeeft wat je wel en niet besproken wilt hebben.


 

 

 

 

^ naar boven